Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yem sektörünün hayvansal üretimdeki önemini vurguladı. Antalya Belek’teki "15. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi"nin açılışında konuşan Yumaklı, “Bitkisel üretim olmadan hayvansal üretim olmaz. Et, süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünlerin temel girdisi yem, Türkiye'de stratejik bir sektördür” dedi.
Kongrede Sektörün Önemi Vurgulandı
Yem sektörünün geçmişini, bugününü ve geleceğini ele alacak kongreye değinen Yumaklı, deprem sonrası 16 bin tonun üzerinde yem tedarik eden sektöre teşekkür etti. Bakanlık olarak, bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak için planlar hazırladıklarını belirtti.
Artan Üretim Kapasitesi
Yumaklı, 2023 sonu itibarıyla Türkiye’deki karma yem üreten işletme sayısının 1624’e yükseldiğini ve yıllık 34,3 milyon ton üretim kapasitesine ulaşıldığını ifade etti. Türkiye’nin, Avrupa'da en fazla üretim yapan ülke olduğunu vurguladı.
AR-GE ve İthalat
Bakanlık olarak AR-GE faaliyetlerini desteklediklerini söyleyen Yumaklı, yem hammaddesi ihtiyacının bir bölümünü ithalatla karşıladıklarını belirtti. Sektörde yurt dışı bağımlılığı azaltmak için yoğun çalışma gerektiğini ekledi.
Planlı Üretim ve Eğitim
Geçen yıl stratejik ürünlerin planlı şekilde üretilmesi için düzenlemeler yaptıklarını ve bu düzenlemeleri sahaya aktarmak için yoğun eğitim çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının 2024’te hayata geçirileceğini söyledi.
Buğday ve Arpa Üretimi
Yeni üretim sezonunda buğday ve arpa ekim alanlarının arttığını belirten Yumaklı, yağışların önemine değindi. Mayıs ortasına kadar yağışları yakından takip edeceklerini ifade etti.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı M. Ülkü Karakuş da birliğin çalışmalarını anlattı. Açılışın ardından Yumaklı ve beraberindekiler sergiyi gezdi.
1956 yılında Akaryakıt İstasyonu olarak ticaret hayatına başlayan ailemiz 1968 yılında ateş değirmeni ile un imalatıyla sanayiciliğe ilk adımlarını atmıştır.
Tınaztepe Şirketler Gurubu